ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. Δ.Μ.

Επιστολή του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων Δ.Ε.Η. Δυτικής Μακεδονίας

Προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέμα επιστολής: Νομοθετικές ρυθμίσεις για τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις στο ΝΕΟ συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η παρούσα επιστολή μας είναι προϊόν πόνου και απέλπιδας προσπάθειας ομάδας ανθρώπων που βίωσε τις τραγικές συνέπειες της κρίσης που έπληξε την χώρα μας και μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αδικία που υπέστημεν. Είναι σε όλους γνωστό και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι εμείς οι συνταξιούχοι της Δ.Ε.Η. Α.Ε. που εργαζόμασταν υπό τις δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες στα ορυχεία και στους Α.Η.Σ. του Νομού Κοζάνης πληρώνουμε βαρύ τίμημα προσβολής της υγείας μας, αφού ιατρικό ιστορικό του καθενός μας επιβαρύνεται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και εν πολύς με καρκίνο. Η δραματική μείωση των συνταξεών μας που ξεκίνησε τον Μαιο του 2010 με τους νομους 3845(περικοπή των δώρων), 3869/11 με αναδρομική εφαρμογή από τον Αυγουστο του 2010 (ειδική εισφορά αλληλεγγύης), 4024/11 (μειώσεις στις επικουρικές και μειώσεις στις κύριες με ηλικιακά κριτήρια κάτω των 60), 4046/12 (μειώσεις κύριας για συντάξεις άνω των 1300 Ευρώ και περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές) ,4093/12 (με νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές), τον Ιουλιο του 2014 εφαρμόζεται για πρωτη φορα ο νομος 4254/12 για το ΕΤΕΑ που προβλέπει την ρήτρα μηδενικού ελλείματος στις επικουρικές με οριζόντια μείωση 5,2% για όλους όσους εντάχθηκαν στο Υπερ-επικουρικό ταμείο, 4336/15 (μείωση κύριας και επικουρικής λόγω αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ) και τελικά με τον 4387/16 (επαναυπολογισμός συντάξεων – σύνταξεις χηρείας – νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μεγαλές μειώσεις). 0λες οι παραπανω μειώσεις  όχι μόνο δεν επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωσή μας, αλλά αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε δαπάνες υγείας πέραν της ασφαλιστικής μας κάλυψης, για τις βαριές παθήσεις μας, που αιτιακά προήλθαν από το βεβαρυμμένο εργασιακό μας περιβάλλον, μας κατέστησαν αφερέγγυους στις δανειακες μας υποχρεωσεις , και γενικα μας εξαθλιωσαν σε υπέρτατο βαθμο.

Εμείς κύριε Πρωθυπουργέ, τείνουμε «ευήκοον ους» στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, ευελπιστούμε και προσδοκούμε, γνωρίζοντες την ευαισθησία σας προς τους ανθρώπους του μόχθου, ότι θα παρέμβετε καθοριστικά στο επικείμενο νομοσχέδιο και για να περιλάβει διάταξη 1) που να προβλέπει επαναφορά των επικουρικών συντάξεών μας, ιδίως δε του Ταμείου Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος, που κόπηκαν χωρίς αναλογιστική μελέτη, στο ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, 2) Να επανυπολογισθούν οι κύριες συντάξεις μας με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης όπως τα προσδιορίζουν οι αποφάσεις 1889 και 1891/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) ανεξαιρέτως για όλους τους συνταξιούχους, που βγήκαν στη σύνταξη προ και μετά τον Νόμο «Κατρούγκαλου», να εφαρμοστουν οι αποφασεις 2287/15, 2288/15 του Συμβουλιου Επικρατείας του Ανώτατου Δικαστηρίου στη χώρα μας, που έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις παραπάνω μειωσεις. Και τελευταίο με τις εξαγγελίες σας για την διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μοναδών της ευρύτερης περιοχής μεχρι το 2028 χωρις να υπάρχει εναλλακτικη λυση για το θεμα της ανεργιας ,της αποκαταστασης των εδαφων των ορυχειων, την λειτουργια της τηλεθερμανσης, το μέλλον μας φαντάζει ζοφερό.

Με τη βεβαιότητα κ. Πρωθυπουργέ της ανταπόκρισης σας στα δίκαια αιτήματά μας, ελπιζουμε στις ενεργειες που θα δημιουργουν ελπιδα για το μελλον σας ευχαριστούμε εκ προοιμίου.

Με κάθε τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Χατζηιωάννου                                     Στέργιος Τσίοπτσιας

Κοινοποίηση

Υπουργό Εργασίας

Υφυπουργό Εργασίας

Πρόεδρο της Βουλής

Προέδρους των Ελληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Πρόεδρο της Αρμόδιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής

Πρόεδρο Ε.Φ.Κ.Α.

ΗΔΙΚΑ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δ.Ε.Η.

ΣΕΛΙΔΑ 1  ΣΕΛΙΔΑ 2