ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΗΡΕΙΑΣ

Η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί πριν από τις 13 Μαΐου

Tην αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας επαναβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Αναλυτικά ο Τ. Πετρόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας λέγοντας ότι «θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου.

«. Όπως διευκρίνισε, »η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί πριν από τις 13 Μαΐου», ενώ υπενθύμισε ότι ήδη έχουν αυξηθεί τα κατώτατα όρια, φτάνοντας τα 720 ευρώ για τη χήρα με 1 παιδί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Οι επιζώντες σύζυγοι οι οποίοι τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών πήραν τη σύνταξη διά βίου και όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια τριετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήροι / χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, πήραν τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία.,Μετά την τριετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.

Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του.Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.

Ο Τ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε επίσης στην καταβολή του συνόλου των επικουρικών συντάξεων μέχρι το καλοκαίρι, ενώ επανέλαβε ότι έχει δοθεί το 75% των καθυστερημένων από το 2015 παροχών που ανέρχονταν σε 400.000 περιπτώσεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ).
«Θα επιταχυνθεί η χορήγηση των επικουρικών. Μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 13.000 επικουρικές,.