ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:  

Αξιότιμο κ. Υπουργό Εργασίας

Και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

κ. Ιωάννη Βρούτση

 

Κοιν.  Βουλευτές  Δυτικής Μακεδονίας

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ  τις  εξαγγελίας σας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής – παρακολούθησης των συντάξεων για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής κύριας, επικουρικής και εφάπαξ

Για να γίνουν όμως πράξη οι παραπάνω εξαγγελίες και για να μη μείνουν για ακόμα μια φορά απλά ευσεβείς πόθοι, πρέπει οι εξαγγελίες να συνοδεύονται από μια σειρά ενέργειες – κινήσεις ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού .

Όμως αυτό δεν συμβαίνει και οι καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν π.χ.  Επικουρικά και λοιπά

Και για να μην αναφερόμαστε με γενικότητες σας παραθέτουμε την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες με τις οποίες εμείς καθημερινά συναλλασσόμαστε

ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ Κοζάνης – Δυτικής Μακεδονίας.

Από έξι μήνες που ήταν η αναμονή για την έκδοση προσυνταξιοδοτικών  βεβαιώσεων τώρα πήγε στον ενάμισι χρόνο γιατί το εν λόγω τμήμα,  είχε τέσσερις υπαλλήλους για να καταμετρούν τα ένσημα μόνο του νομού Κοζάνης και τώρα έχει δύο για να καταμετρούν όλη την Δυτική Μακεδονία.

ΕΦΚΑ

Στο τμήμα απονομή συντάξεων Μυλλέρου 13 το προσωπικό είναι ελάχιστο στο οποίο συνεχώς προσθέτουν αντικείμενα με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να συσσωρεύονται.

Επικουρικές Συντάξεις 

Ο χρόνος  απονομής αντί να μικραίνει μεγαλώνει έχει φτάσει τα δυόμιση χρόνια και το προσωπικό εκεί είναι ελάχιστο

ΤΣΜΕΔΕ

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με το ελάχιστο προσωπικό να μην επαρκεί για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιούχους ή τα άλλα ταμεία.

Επιπροσθέτως είχατε υποσχεθεί να αλλάξετε ορισμένες  αρνητικές πλευρές του νόμου Κατρούγκαλου όμως δεν το κάνατε, και αναφερόμαστε:

  1. Στις τμηματικές καταβολές κατά το ένα 1/5 των οποίων αυξήσεων δίνονται στους συνταξιούχους πριν το νόμο Κατρούγκαλου του 2016.
  2. Στην Προσωπική Διαφορά που δεν καταργήθηκε και απαγορεύει τις όποιες αυξήσεις στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων,
  3. Στην μη μετατροπή των υπερβαρέων σε χρόνια υπηρεσίας κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με αποτέλεσμα οι παλαιοί συνταξιούχοι να έχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές.
  4. Στον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας που ναι μεν ανέβηκαν από το 50% στο 70% αλλά όμως θεωρούνται νέες συντάξεις και τους αφαιρείται εντελώς η προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα οι συντάξεις να υπόκεινται σε μεγάλες περικοπές.
  5. Στις περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις των πριν το νόμο Κατρούγκαλο  συνταξιούχωνι ο επανυπολογισμός που αναμέναμε δεν έγινε όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική με την σύντομη επιστολή μας αυτή, απλά θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον παλμό της καθημερινότητας που βιώνουμε που πολύ φοβούμαστε ότι μη έχοντας  απόλυτη γνώση της πραγματικότητας οι  εξαγγελίες  σας πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ           ΤΣΙΟΤΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Ειδήσεις που ενδιαφέρουν

Το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί τηλεφωνικά τους συναδέλφους στο τηλ: 24610 39142 κάθε μέρα 10π.μ. έως 12 μ.μ. οδός Αρχελάου 26.

Τελικά η υλοποίηση του Νόμου Βρούτση για τους συναδέλφους που έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας από τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Δεκέμβρη όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός τελικά θα υλοποιηθεί, κατά δήλωση του υπουργού,  το πρώτο τρίμηνο του 2021.

  • Οι Κύριες Συντάξεις βρίσκονται στον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2020
  • Τα Επικουρικά βρίσκονται στον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2018
  • Τα ΕΦΑΠΑΞ βρίσκονται στον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2019
  • Για τα αναδρομικά των κληρονόμων η υποβολή λήγει στις 17 Δεκεμβρίου.
  • Οι Προσωρινές Συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους στον Σεπτέμβριο του 2020.
  • Οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνουν:
    • Για όσους είναι συνταξιούχοι πριν το 2016 στις 21 Δεκεμβρίου 2020
    • Για όσους είναι συνταξιούχοι μετά το 2016 και το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 στις 22 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Τρίτη
    • Για όσους είναι συνταξιούχοι μετά το 2016 και το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8 στις 23 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Τετάρτη

Αντί για ημερολόγιο Τηλεοράσεις στο ¨Μαματσείο¨  Νοσοκομείο

Το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας δεν θα αποστείλει στα μέλη του το γνωστό ημερολόγιο, το ποσό  δαπανήθηκε για την αγορά 12 σύγχρονων τηλεοράσεων οι οποίες δόθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» για τους θαλάμους των ασθενών.