ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Αθήνα, 6/2/2020

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και διακηρύξεις της Κυβέρνησης υπέρ των συνταξιούχων, αναφορικά με την υλοποίηση και εφαρμογή των υπ΄αριθμ. 2287 & 2290/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, εξελίχθησαν μετεκλογικά σε αντιφάσεις και σχεδιασμούς σε βάρος μας όπως αποτυπώθηκαν:

  • στην από 4/10/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν… συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων (Ν.4051 &4093/12) και
  • στα όσα προοιωνίζονται από τις αναμενόμενες αποφάσεις της Πιλοτικής Δίκης της Ολομέλειας του ΣτΕ της 10ης Ιανουαρίου του 2020.

Αναφορικά δε με το υπό συζήτηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, στην πράξη επιφέρει μόνο επιφανειακές τροποποιήσεις με συνέπεια το όλο πνεύμα να παραμένει αμετάβλητο.
  • Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προωθεί κατ΄ ουσίαν μόνο την οργανωτικο-λειτουργική και διαδικαστική ενοποίηση χωρίς να προωθεί ουσιαστικά την Κοινωνικο- ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
  • Προβλέπει περιορισμένου επιπέδου αυξήσεις στις συντάξεις συγκριτικά με τις τεράστιες απώλειες και μειώσεις των συντάξεων της τελευταίας δεκαετίας.
  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων είναι πενιχρά επειδή ουδόλως αφουγκράστηκε ο νομοθέτης στο σημείο αυτό τις αποφάσεις του ΣτΕ όταν μάλιστα  απαιτείται και επιβάλλεται να γίνει όχι επιφανειακή αλλά εκ βάθρων αλλαγή στο νόμο Κατρούγκαλου.
  • Η επιβολή εισφορών υπέρ Υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις (που έχουν απαξιωθεί από συνεχόμενες περικοπές) αντίκειται στο γενικό κανόνα ότι δηλαδή η επικουρική ασφάλιση είναι διμερής (ασφαλισμένος- εργοδότης) ο δε κρατικός νομοθέτης ελάχιστα επεμβαίνει σε αυτή. – Συνακόλουθα δε οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να αναπροσαρμοστούν  αναδρομικά , όχι  από 1/10/2019  αλλά  από 12/5/2016  οπότε και τέθηκε σε ισχύ  ο αντισυνταγματικός  κοινωνικοασφαλιστικός  νομοθετικός προγραμματισμός της απελθούσας Κυβέρνησης.
  • Ο επανυπολογισμός των κυρίων συντάξεων πρέπει να γίνει χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές των Ν. 4051 & 4093/ 2012 όπως το ΣτΕ με παρρησία αποφάσισε με τις υπ΄αριθμ. 2287- 2290/ 2015 αποφάσεις  του τις οποίες όμως ουδέποτε σεβάστηκε η απελθούσα Κυβέρνηση και για αυτό εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων στις πρόσφατες εκλογές.

Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων αποτελεί η διασφάλιση και διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριας και επικουρικής.

Το Γραφείο Τύπου