ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Συνάδελφοι..

Όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου , δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ..

Σας ενημερώνουμε από έγκυρες πληροφορίες , ότι η Ανάρτηση του εκκαθαριστικού σημειώματος, μετά των Επαναυπολογισμο , θα αφορά τον Μήνα Ιανουαρίου 2019, και σταδιακά θα μπορούμε να εκτυπώνουμε κανονικά τους υπόλοιπους μήνες ..

Τα εκκαθαριστικά προβλέπεται να αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ http://www.efka.gov.gr

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών βάζει τέλος στην αγωνία των συνταξιούχων που λαμβάνουν από τον Ιανουάριο του 2019 τη νέα επανυπολογισμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου, εκεί θα απεικονίζετεη Εθνική Σύνταξηη Ανταποδοτικήη Προσωπική Διαφορά , που αντιστοιχεί ατομικά στον κάθε ένα συνταξιούχο , αλλά και το νέο μεικτό ποσό της σύνταξής ..

Το καθαρό ποσό που βάζουμε στην τσέπη μας έχει μείνει ίδιο μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Εθνική σύνταξη

Το βασικό ποσό της νέας σύνταξης είναι η εθνική σύνταξη, η οποία είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω.

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ, δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτούνται με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής:

α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

Για 15 έτη ασφάλισης το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ
Για 16 έτη ασφάλισης 353,28 ευρώ
Για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ
Για 18 έτη ασφάλισης 368,64 ευρώ
Για 19 έτη ασφάλισης 376,32 ευρώ
Από 20 έτη ασφάλισης και πάνω 384,00 ευρώ.

β) Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας.

  • Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία,οι οποίοι δικαιούνται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (δηλαδή όσοι έχουν από 6.000 ένσημα και πάνω δικαιούνται πλήρες ποσό εθνικής και στην περίπτωση της αναπηρικής σύνταξης).
  • Προσοχή: όσοι έχουν αποχωρήσει με πρόωρη–μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος σε μικρότερο όριο ηλικίας από το πλήρες, τότε το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) μειώνεται κατά 6% για κάθε έτοςπου υπολείπεται του πλήρους, με ανώτατο ποσοστό 30%, υπάρχει δηλαδή ανώτατο πλαφόν μείωσης στα 115,2 ευρώ.
    Επίσης, όσοι έχουν αποχωρήσει με δύο πλήρεις κύριες συντάξεις θα δουν μόνο μία εθνική πλήρη σύνταξη στον επανυπολογισμό (το υπόλοιπο ποσό ενσωματώθηκε στην προσωπική διαφορά).
  • Οσοι ελάμβαναν δυο μειωμένες κύριες συντάξεις, δικαιούνται το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία αλλά το άθροισμά τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 384€.

Ανταποδοτική σύνταξη

Το ποσό της εθνικής σύνταξης συμπληρώνεται από το ποσό της ανταποδοτικής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον βίο του ως ασφαλισμένος.

Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

  • Για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος σε τιμές 2016.