Α.Γ.Σ.Σ.Ε – Επιστολή προς το Υπ. Υγείας

Επιστολή προς το Υπ.Υγείας

Αρ.Πρωτ.:1086
Αθήνα 25/7/2019

Προς: Υπουργείο Υγείας
Υπόψη: Υπουργού κ.Βασίλη Κικίλια
Κοιν: Υφυπουργού κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη

Κύριε Υπουργέ,

Το  Προεδρείο της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. και οι Οργανώσεις μέλη της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις προγραμματικές σας δηλώσεις , καθώς και του Υφυπουργού σας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη , ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά την σαφέστατη προγραμματική δήλωσή σας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από τα Δημόσια Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.
Οι επικρατούσες συνθήκες  στους Δημόσιους Φορείς Υγείας  , ως προς την   παροχή των υπηρεσιών αυτών συνεπάγονται πολύωρες αναμονές, ταλαιπωρίες, παραπεμπτικά για μελλοντικές διαγνωστικές εξετάσεις, δοκιμάζουν τις αντοχές των  συνταξιούχων που τους παρωθούν σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα με κόστη  για συνταγογραφήσεις (από 5 έως 20 ευρώ) και για διαγνωστικές εξετάσεις  με συμμετοχή 15% και συνακόλουθα  μεσημαντική μηνιαία επιβάρυνση στην απαξιωμένη από την κρίση σύνταξή τους.

Κύριε Υπουργέ,

   Η. ΑΓ.Σ.Σ.Ε., ως μοναδική τριτοβάθμια οργάνωση συνταξιούχων στην Ελλάδα, επιδιώκει την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την εκτελεστική εξουσία για δημοκρατικό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση συναινετικών λύσεων πάνω στα προβλήματα των συνταξιούχων που αντιπροσωπεύουν το 25% του ελληνικού πληθυσμού αλλά συντηρούν το 50% μαζί με τα άνεργα παιδιά τους!
Με αυτές τις σκέψεις και με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης που επιβαρύνει τους συνταξιούχους διενεργήσαμε ως Α.Γ.Σ.Σ.Ε. έρευνα σε 50 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου σχετικά με το τελικό ποσοστό επιβάρυνσης των συνταξιούχων πάνω στην αξία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το αποτέλεσμα της έρευνας απέδωσε τα ακόλουθα:

  • Θεσμοθετημένη επιβάρυνση 25%
  • Πραγματική επιβάρυνση κυμαινόμενη από 30 έως 70%
  • Επιβάρυνση κατά μέσο όρο 55 έως 60%
  • Επιπρόσθετα έχει διευρυνθεί ο πίνακας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) τα οποία εξ ολοκλήρου αγοράζονται μετρητοίς από τους συνταξιούχους .Με επακόλουθο τη μείωση της ετήσιας κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης με την μετάθεσή της στους ώμους των συνταξιούχων.
  • Συναφές είναι και το πρόβλημα  της συνεχούς έλλειψης  φαρμάκων – που εξάγονται σε καλύτερες τιμές εκείνων του ΕΟΠΥΥ- που κατάταλαιπωρεί τους συνταξιούχους με τρεχάματα, πρόσθετες συνταγογραφήσεις και επιβαρύνσεις.

  Οι  υψηλές επιβαρύνσεις ως άνω για το φάρμακο του συνταξιούχου σε συνδυασμό με τα πρόσθετα κόστη για την πρωτοβάθμια περίθαλψή του διαμορφώνουν μία πολύ υψηλή μηνιαία επιβάρυνση του συνταξιούχου που απομυζά  τη σύνταξή του, θέμα που τίθεται προς έρευνα, προσδιορισμό των αιτιών και την θεραπεία από την πλευρά σας.