ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κοζάνη    8 – 3 – 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΑ

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Όπως γνωρίζετε, με τα άρθρα 14 και 33 ν. 4387/2016, όπως αυτά τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 ν. 4583/2018, προβλέφθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων όλων των «παλαιών» συνταξιούχων, δηλαδή αυτών που είχαν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, ήτοι πριν τις 13-5-2016.

Τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού, σύμφωνα με τις ίδιες ρυθμίσεις, εφαρμόζονται από 1-1-2019 και αν το καταβαλλόμενο μέχρι 31-12-2018 ποσό είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ΄ έτος με τις προσδοκώμενες από 1-1-2023 αυξήσεις των συντάξεων.  Αν δε, το καταβαλλόμενο είναι μικρότερο αυτού που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται από 1-1-2019 κατά 1/5 της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε (5) ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ρυθμίσεις αυτές τα ποσά συντάξεων που μας καταβάλλονται από 1-1-2019 είναι αυτά που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό κατά τις διακρίσεις που προαναφέραμε.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει από τον ΕΦΚΑ, ούτε νέα απόφαση – πράξη συνταξιοδότησης στην οποία να περιλαμβάνεται ανάλυση του ποσού σύνταξης του καθενός μας, όπως αυτό προκύπτει από τον επανυπολογισμό, ούτε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο να αποτυπώνεται ποιο είναι το νέο, μετά τον επανυπολογισμό, ποσό σύνταξης, ποια είναι η προσωπική διαφορά και πως εν πάση περιπτώσει προκύπτει το ποσό που μας καταβάλλεται.

Όπως είναι γνωστό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας, του αρμόδιου υπουργείου, του ασφαλιστικού μας φορέα ΕΦΚΑ, να μας ενημερώνει εγγράφως για οποιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει το ποσό σύνταξης που μας καταβάλλεται, πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε νέα ποσά συντάξεων που προκύπτουν μετά από νέο υπολογισμό της σύνταξης.

Υπ΄ αυτά τα δεδομένα, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την μη έκδοση των αποφάσεων – πράξεων συνταξιοδότησης οι οποίες αφορούν περισσότερο από δύο εκατομμύρια  συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη για όλους γραπτή ενημέρωση αναφορικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές που σήμερα λαμβάνουν και που πρόκειται και μελλοντικά να λαμβάνουν.

ΤΟ Δ.Σ.