ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

το προεδρείο του Σωματείου μας, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η γεν. γραμματέας Μαυροφυλλίδου Ελένη και ο αντιπρόεδρος Τσιόπτσιας Αστέριος συμμετείχαν σε προγραμματισμένα ραντεβού με τους παρακάτω φορείς:

  • ΤΑΥΤΕΚΩ (πρόεδρο κ. Υπερήφανο Σταμάτη)
  • ΕΤΕΑ (πρόεδρο κ. Καποτά Αθανάσιο και διευθύντρια κα. Καλογεροπούλου)
  • ΤΑΠ-ΔΕΗ (υπεύθυνο οικονομικού κα. Δροσάτου, κα Θωμοπούλου,                    προϊστάμενο έκδοσης ΕΦΑΠΑΞ κ. Κοροτζή, υπεύθυνη συντάξεων χηρείας)

ΤΑΥΤΕΚΩ

Θέματα: 1) Εξέλιξη ΕΦΑΠΑΞ

2) Μεταφορά ταμείου ΕΦΑΠΑΞ στο νέο φορέα ΕΤΕΑ.ΕΠ.

Με τον πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ συζητήσαμε για το αν υπάρχουν χρήματα και μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα, που φθάνουν να εξοφληθούν και τα Εφάπαξ του 2014 και ένα μέρος του 2015.

Αυτή τη στιγμή το ΤΑΥΤΕΚΩ προσπαθεί να καλύψει τα συνολικά ΕΦΑΠΑΞ, από 1-9-2013 μέχρι και του 2014 που είναι συνολικά περίπου 1.500 Εφάπαξ. Οι αποχωρήσαντες από 1-9-2013 έως 31-12-2013 είναι περίπου 500.

Επίσης προσπαθούν μέχρι τις 20 Νοέμβριου να εντάξουνε προς εξόφληση και άλλα 500 Εφάπαξ, που θα καλύψουν και τους αποχωρήσαντες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2014.

Μας ενημέρωσε ακόμα πως για να υλοποιηθεί ο στόχος χωρίς καθυστερήσεις έχει ενισχυθεί το τμήμα έκδοσης των ΕΦΑΠΑΞ – ΤΑΠ/ΔΕΗ με επιπλέον υπαλλήλους.

Μας ενημέρωσαν σήμερα ότι υπογράφησαν οι πρώτες 161 εντολές πληρωμών των Εφάπαξ και η διαδικασία συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς.

 

Όσο αφορά την ενσωμάτωση του τμήματος πρόνοιας του Εφάπαξ του ΤΑΥΤΕΚΩ στο νέο φορέα ΕΤΕΑ.ΕΠ, αυτή θα γίνει την 1-1-2017 και θα συνεχίσει με την ίδια διαδικασία των εκδόσεων Εφάπαξ μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ενσωματωμένο ταμείο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. είναι διάδοχος στην αυτοτέλεια του κάθε ταμείου. Οι περικοπές των ΕΦΑΠΑΞ που είναι αναλογικές. Για τους νέους ασφαλισμένους δεν θα υπάρξουν διαφορές, διότι πληρώνουν ήδη το 4% της συμμετοχής τους. Βεβαίως θα υπάρξουν διαφορές για τους μετά του 1992, που υπάρχει μια κλιμάκωση. Οι Ασφαλισμένοι πριν το 1991 πλήρωναν 1% , όταν την ίδια περίοδο στον ΟΤΕ η συμμετοχή τους ήταν 4% και για το ΟΣΕ 5%. Επίσης το πλαφόν που υπήρχε, πριν του ν.4387/2016 και υπολογιζόταν μέχρι τα 30 χρόνια, τώρα αυτό έχει απελευθερωθεί, και υπολογίζεται και η τελευταία πενταετία.

ΕΤΕΑ

Θέματα: 1) Πρόσκληση συναδέλφων σε ακρόαση

2) Περικοπές στις επικουρικές του ΤΕΑΗΕ

3) Παρακράτηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε συντάξεις αναπηρίας.

Για τις προσκλήσεις συναδέλφων σε ακρόαση μας ενημέρωσαν πως είναι καθαρή διοικητική διαδικασία που τους υποχρεώνει ο Ν.2676/1999. Ο κάθε συνάδελφος που δε μπορεί να περάσει από το ΕΤΕΑ μπορεί να στείλει επιστολή στους αρμόδιους που τον καλούν για να μην παραβρεθεί.

Για τις περικοπές του ΤΕΑΗΕ διαπιστώθηκε, ότι μετά τον Ν.4387/2016 και τον αναλογικό επαναϋπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, και συγκεκριμένα στα ταμεία των επαγγελματιών των Ηλεκτρολόγων, πως συνταξιούχοι με λίγα χρόνια υπηρεσίας, έπαιρναν μεγαλύτερη σύνταξη αναλογικά με τις εισφορές τους.

Για όλους τους ασφαλισμένους με απόλυτη αναπηρία δεν θα γίνει η παρακράτηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις τους.

ΤΑΠ -ΔΕΗ

Θέματα: 1) Λανθασμένα εξοφλητικά Αυγούστου

2) Αλλαγή βιβλιαρίων

3) Συντάξεις χηρείας και γήρατος.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία για τη λανθασμένη αύξηση στα εκκαθαριστικά του μηνός Αυγούστου μας απάντησαν ότι θα διορθωθεί. Αν και η υπεύθυνη μας βεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα με τη βεβαίωση αποδοχών για τη φορολογική δήλωση, εμείς επιμείναμε στην άμεση διόρθωση του.

Θέσαμε το θέμα που απασχολεί αρκετούς συναδέλφους με τα βιβλιάρια και με το ΑΜΚΑ που δεν αναγνωρίζεται. Υπεύθυνη για την αλλαγή των βιβλιαρίων είναι η κα. Κωνσταντοπούλου και η κα Δελγέρη. Συνάδελφοι όταν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα να απευθύνεστε στο Σωματείο μας.

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, άρχισε η έκδοση αποφάσεων για τις συντάξεις χηρείας για θανάτους μετά την 12/5/2016 και θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη 384 € όσο είναι η προβλεπόμενη εθνική σύνταξη έως ότου εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Όσο για τους νέους Συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 προβλέπετε για αυτούς, το πόσο (2 x 384€) των 768€, όπως προβλέπει η προσωρινή εγκύκλιος που υπολογίζετε να τους αποδοθεί, αν προλάβουν μέσα στο Δεκέμβριο του 2016.

 

Συνάδελφοι, ότι απορία έχετε μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ/Σ του σωματείου μας, και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας για συνεχή ενημέρωση.